Arrenca un procés participatiu per definir les polítiques de joventut de Solsona

Es treballarà paral•lelament en dues franges d’edat, de 12 a 16 anys i de 17 a 29

 
Amb la presentació del projecte al Consell d’Adolescents de Solsona, aquesta setmana, la regidoria de Joventut ha arrencat el procés participatiu per mobilitzar la població de 12 a 29 anys en la definició de les polítiques locals de la seva àrea. Es tracta de canalitzar les demandes d’aquest sector de la població que es puguin plasmar en el Pla local de joventut.

Tenint en compte que les inquietuds dels joves poden diferir molt en funció de l’edat, el procés participatiu es treballarà paral•lelament en dues franges diferents, la de 12 a 16 anys i la de 17 a 29. Per a la primera es durà a terme bàsicament a través del Consell d’Adolescents de Solsona, on hi ha representat l’alumnat solsoní de primer fins a quart d’ESO, mentre que per a la segona s’ha plantejat un procés obert amb la mobilització d’entitats locals juvenils i totes aquelles amb presència de joves entre els associats, que s’han identificat en un mapa. Segurament la primera sessió oberta de presentació a les entitats es programarà a final d’any.

constituciocadolescents_nov16

El Pla local de joventut per al 2017, amb una partida de 15.700 euros, ja està redactat, però es tracta de treballar participativament a partir d’ara i durant el proper exercici en el programa del 2018. “No té sentit que el Pla local de joventut sigui redactat exclusivament des de la regidoria sense conèixer la realitat dels joves de Solsona”, destaca la regidora de l’àrea, Yasmina Valderrama. D’aquí la voluntat de mobilitzar-los per fer-los partícips del projecte a fi que siguin part activa en l’impuls d’accions que depenen de l’Ajuntament. Valderrama és conscient que no és una tasca senzilla, especialment per a la franja d’edat més gran, que “està més diversificada”.

Seguiment a través de comissions de treball

No obstant això, la regidora confia que “si els joves comproven que la seva participació és corresposta amb resultats positius i es tradueix en accions concretes per a cada anualitat, de mica en mica s’hi aniran adaptant”. A més, s’organitzaran comissions de treball que faran un seguiment de les accions prioritzades. D’aquesta manera, es fomentarà “una participació compromesa en les polítiques de joventut, no basada en la redacció de cartes als Reis”, sosté Yasmina Valderrama.

Per coordinar i implementar el procés participatiu, que tindrà un cost d’uns 5.000 euros, l’Ajuntament ha contractat l’empresa Raiels, especialitzada en el desenvolupament local. Precisament aquesta setmana tècniques d’aquesta iniciativa han presentat el procés al Consell d’Adolescents en el decurs de la sessió de constitució de l’òrgan, que es renova cada curs. Aquest grup, integrat dins el Consell d’Infants i Adolescents de Solsona, és format per representants de tots els cursos de primer fins a quart d’ESO dels dos centres solsonins, l’alcalde i els portaveus dels grups municipals, i es reuneix amb caràcter ordinari tres vegades l’any.

Entre els canals i eines que Raiels ha previst en la seva metodologia per “afavorir al màxim la participació activa i constant del col•lectiu”, hi ha la convocatòria a totes les associacions, organismes i espais del municipi amb presència de joves; la cerca d’agents “aliats”, com per exemple escoles, OTG, professorat de cicles formatius i batxillerat; l’ús de les xarxes socials per fer difusió d’una enquesta i de tallers; el suport dels Serveis Socials per arribar a aquells joves que no estudien ni treballen, i el disseny de material de campanya per distribuir en llocs clau de pas de cada grup.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s