Eines per la recerca de feina

Les empreses reben muntanyes i muntanyes de currículums acompanyats de cartes de presentació de persones que volen aconseguir la feina que ofereixen o perquè els incorporin a la base de dades de l’empresa i els tinguin en compte en futurs processos de selecció.

Així que el teu principal objectiu ha de ser que es fixin en el teu currículum i et convoquin a una entrevista per conèixer-te en persona.

A continuació pots trobar eines que et seran d’ajuda en l’elaboració del teu currículum vitae o la teva carta de presentació. I també orientacions per preparar-te unes proves de selecció o una entrevista, a més a més d’informació per a la convalidació de títols universitaris als diferents països de la Unió Europea.

Currículum vitae

El currículum és el document en què, quan cerques feina, facilites les dades personals, la teva formació i l’experiència laboral per motivar l’interès d’alguna empresa i aconseguir una entrevista de selecció. Ha de ser clar, breu, ben ordenat i ben escrit; hi has de destacar les aptituds i n’has d’eliminar les dades supèrflues. Segons allò que t’interessi de remarcar, pots escriure un currículum cronològic o funcional. (Direcció General de Joventut)

Currículum vitae europeu

El currículum vitae europeu dóna informació sobre l’educació i l’experiència laboral d’una persona. El model de currículum està en diversos idiomes.

Carta de presentació

La carta de presentació és un document independent del currículum que et convé escriure quan respons a una oferta de feina o et presentes a una empresa per despertar l’interès dels seus representants. Pot determinar que es llegeixin el teu currículum amb més deteniment i decideixin de convocar-te a una entrevista professional. Per tant, la carta ha d’enriquir el currículum i ha de subratllar els punts forts de la teva candidatura i el teu interès pel lloc o l’empresa a la qual t’adreces. (Direcció General de Joventut)

Entrevista de selecció                                                            

És el darrer pas del procés de selecció, i en depèn que t’acabin contractant efectivament, per tant, és molt important anar preparats i no improvisar. Has de conèixer a la perfecció el teu currículum i ser capaç d’explicar de manera convincent cadascun dels punts que hi apareixen. Pensa que cada pregunta té una intenció. Respon de manera coherent amb la teva manera de ser i actua amb naturalitat i sinceritat. (Direcció General de Joventut)

Proves de selecció

Alguns processos de selecció inclouen la realització de proves o tests psicotècnics, ja que són un instrument per avaluar les qualitats i les capacitats del candidat/a pel que fa a la col·locació. (Direcció General de Joventut)

Convalidació de títols universitaris a la Unió Europea

Si vols anar a treballar a l’estranger, et pot ser útil conèixer tota la informació sobre la convalidació de títols universitaris als diferents països de la Unió Europea a efectes professionals.

 

Si vols anar a treballar en algun país de la Unió Europea et pot ser d’ajuda saber…

Els ciutadans de la Comunitat Europea tenen dret a treballar (és a dir, no necessiten permís per fer-ho) en qualsevol dels països membres, amb els mateixos drets que els ciutadans del país on es vol treballar i les mateixes condicions de contractació.

Per a més informació sobre treballar i/o viure en un altre país de la Unió Europea: Ajuda i assessorament per als ciutadans de la UE i famílies

Un altre aspecte que cal tenir en compte, són els conceptes bàsics que formen part del món laboral (el salari, el contracte de treball, la retenció de l’IRPF, la cotització de la Seguretat Social) i que a vegades ens resulten feixucs, però no per això poc importants, i també informació sobre els teus drets laborals.

En els següents espais web també pots trobar més informació de com elaborar el teu currículum i la teva carta de presentació, així com orientacions per a trobar feina.

Servei d’Ocupació de Catalunya

Jove.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s